Hrvatsko sjeme

menu

Zahtjevi za podacima o količinama sjemena s poljoprivrednog gospodarstva

Zahtjevi za podacima o količinama sjemena s poljoprivrednog gospodarstva

Poštovane članice GSU Hrvatsko sjeme,

sukladno dosadašnjim nastojanjima da pribavimo podatke o količinama sjemena s vlastitog gospodarstva koje je u proteklom razdoblju ili dorađeno ili su na njemu učinjene GMO analize obraćamo vam se ovim pozivom.

Po prvi puta imamo priliku dobiti informacije o sjemenu s vlastitog gospodarstva, a to nas dovodi na prag ustroja sustava poštivanja oplemenjivačkih prava i u praksi. 

  • Svaki nositelj oplemenjivačkog prava za pojedini kultivar i svaki stvaratelj (vlasnik) sorte od danas se može obratiti HAPIH-u Centru za sjemenarstvo sa zahtjevom za podacima o dorađenim količinama svojih sorata strnih žitarica tijekom 2023. godine.
  • Svaki nositelj oplemenjivačkog prava za pojedini kultivar i svaki stvaratelj (vlasnik)sorte od danas se može obratiti HAPIH-u Centru za sjemenarstvo sa zahtjevom za podacima o obavljenim testiranjima na GMO za sorte soje tijekom 2023. godine.

Zahtjevi se mogu odnostiti na podatke o dorađenim i analiziranim količinama certificiranog sjemena, ali i količinama sjemena s vlastitog gospodarstva i mogu obuhvatiti sve dorađivače sjemena – Dorađivače za vlastite potrebe i Profesionalne dorade.

Pozivam da se svaki nositelj oplemenjivačkog prava, svaki vlasnik ili zastupnik pojedinih kultivara obrati Cenru za sjemenarstvo i zatraži podatke o dorađenim količinama sjemena žitarica te o ispitanom sjemenu soje – Svatko za svoj sortiment.

Nadam se da ćete iskoristiti priliku, javiti se HAPIH CSR-u, dobiti podatke i dobro ih iskoristiti.

S poštovanjem,
Kristijan Puškarić, predsjednik

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward